Uudella trendijuomalla on runsaasti terveysvaikutuksia

Uudella trendijuomalla on runsaasti terveysvaikutuksia

Vihreä matcha-tee on noussut todelliseksi trendijuomaksi nyt ympäri maailmaa terveysvaikutustensa sekä omintakeisen makunsa vuoksi. Monissa kahviloissa juomaa myydään matcha-lattena, jossa teejuomaan on sekoitettu maitovaahtoa. Tämän lisäksi matchaa voi juoda lämpimänä tai kylmänä teenä, shottina, smoothiena tai jonkinlaisena sekoituksena edellisistä vaihtoehdoista.

Herkullinen juoma syntyi munkkien perintönä

Matchaa valmistetaan menetelmällä, joka on vuosisatoja vanha. Vaikka matcha on periaatteessa vihreää teetä, on se jopa kymmenen kertaa vahvempaa ja terveellisempää kuin tavallinen vihreä tee. Aasiassa tätä juomaa on nautittu aina, mutta länsimaisille ihmisille kyseessä on tuntemattomampi tuote. Yhä useampi on kuitenkin alkanut korvata ainakin osan juomistaan kahvikupillisista matchalla ja sana juomasta on kiirinyt erityisesti terveysgurujen kautta.

Matchaa on nautittu Kiinassa jo Tang-dynastian aikoihin eli vuosina 960 – 1279 paikallisissa luostareissa. Juoma oli erityisesti munkkien suosiossa ja levisi vähitellen Kiinasta myös Japanin buddhalaisluostareihin. Munkit nauttivat teen vaikutuksista, sillä matcha auttoi heitä keskittymään tunteja kestäviin meditaatiohetkiin. Pian matcha saavutti suosiota myös luostarien ulkopuolella, erityisesti Japanin eliitin joukossa. Matchan asema säilynyt vuosisatojen läpi vahvana japanilaisessa teekulttuurissa ja se on edelleen ainoa teelaatu, jota voidaan käyttää virallisessa japanilaisessa teeseremoniassa.

Virkistää mieltä ja puhdistaa elimistöä

Matchan uskotaan puhdistavan elimistöä haitallisista aineista, kuten kemikaaleista. Matcha sisältää runsaasti lehtivihreää eli klorofylliä, joka on kaikkien vihreiden lehtikasvien terveellinen ainesosa. Tämän lisäksi matcha sisältää paljon mielen rentoutumista edesauttavia aminohappoja. Juomassa on myös runsaasti kofeiinia ja monet ovatkin korvanneet osan kahvista matchakupillisilla. Matchan sisältämä kofeiini on kuitenkin erilaista kuin kahvin kofeiini. Tavallisesta vihreästä teestä matcha eroaa puolestaan siten, että normaalisti vihreä tee koostuu ainoastaan haudutusliemestä, jossa on uitettu kasvin lehtiä. Matchassa koko lehti on jauhettu juomaan.

Matchaa voi valmistaa helposti kotona ekokaupoista saatavasta matcha-jauheesta. Kupilliseen juomaa tarvitaan vain yksi teelusikallinen vahvaa jauhetta ja valinnan mukaan nestettä, kuten vettä, kauramaitoa tai tavallista maitoa. Juomaa voi makeuttaa hunajalla tai sokerilla, sillä täysin ilman makeutusta matchajuoma voi olla melko kuivan makuinen. Juomaan saa lisämakua myös esimerkiksi minttua lisäämällä.

Miksi matchaa kannattaa juoda?

Matchaa varten kerättyjä teelehtiä kohdellaan erityisen varovaisesti, jotta ne säilyttävät kaikki antioksidanttinsa. Lehdet poimitaan käsin ja jauhetaan. Juomalla matchaa nautit koko teelehden kaikkine terveysvaikutuksineen. Matchassa on enemmän antioksidantteja kuin esimerkiksi superruokana tunnetuissa goji-marjoissa. Ravitsemusterapeuttien mukaan matcha edesauttaa aineenvaihduntaa ja auttaa suojaamaan kehoa tulehduksilta ja ihoa ikääntymisen merkeiltä.

Jos kahvia juo liian monta kupillista, saattaa se aiheuttaa sydämen tykytystä ja levottomuutta. Matchalla ei tällaisia sivuvaikutuksia ole, sillä energiaa vapautuu hitaammin. Kupillisessa matchaa on vähemmän kofeiinia kuin kahvissa, mutta vaikutus on pidempikestoisempi ja tasaisempi. Virkistävä vaikutus kestää yleensä 3-5 tuntia, mutta sitä ei seuraa samanlainen romahdus kuin kahvin kanssa. Matchaa ei suositella juotavaksi yli viittä kuppia päivässä, jotta se ei vaikuttaisi unenlaatuun. Muita sivuvaikutuksia ei ole kuitenkaan havaittu suuremmillakaan määrillä.

Kokeilemalla eri yhdistelmiä löydät oman suosikkisi

Matchan maku ei miellytä kaikkia, mutta onneksi jauhetta voi nauttia muutenkin kuin teen muodossa. Esimerkiksi hedelmäsmoothieen lisättynä se ei maistu juuri ollenkaan. Lisäksi matcha on juomana varsin monipuolinen, sillä sen voi nauttia samalla tavoin kuin on tottunut nauttimaan lempikahvinsa, on se sitten maidon kanssa, mausteiden kera, mintun kanssa, makeana, kirpeänä, laimeana tai vahvana. Kahvilassa matcha maksaa yleensä saman verran kuin erikoiskahvit. Jauhepurkki saattaa kaupassa vaikuttaa melko kalliilta, mutta toisaalta juomaan tarvitaan vain yksi teelusikallinen jauhetta. Kannattaa vertailla hintoja ja makuja, näin löytyy parhaiten oma suosikki.

liittyvä postaus