Suurimmat kahvin kuluttajat

Suurimmat kahvin kuluttajat

Kahvi on maailmanlaajuinen tuote, jota nautitaan jokaisessa maassa enemmän tai vähemmän. Onhan se toiseksi suurin tuontituote maailmalla heti raakaöljyn jälkeen.

Jokaisessa maassa on omat kahvikulttuurinsa ja yleensä kahvi on myös tärkeä osa kulttuuria ja sen valmistamien tehdään hartaudella. Kahvi kuuluu myös moneen sosiaalisen tilanteeseen, sitä juodaan ystävien kanssa kahviloissa tai kotona. Perheen yhteinen hetki kuluu aamupalalla, jossa myös juodaan kahvia, töissä erilaisissa asiakastapaamisissa ja kokouksissa tarjoillaan aina kahvia ja kahvi napataan joka aamu mukaan työmatkalla olevasta kahvilasta.

Kahvin kuluttajien päämaat

Ensimmäisenähän listalla on tietenkin Suomi. Onhan se selitettävissäkin, meidän pimeän ja kylmä ilmaston perusteella, jokainenhan tarvitsee aamulla kahvin sängystä ylös pääsyn jälkeen. Suomalaiset juovat kahvia noin 10 kiloa henkilöä kohden vuodessa, tämä tekee noin 4 kuppia päivässä. Suomalaisten kahvinjuonti on jo osa kulttuuria ja kahvi keitetään hartaudella hyvillä keittimillä ja sellainenhan löytyy jokaisesta taloudesta. Suomalaiset eivät suosi pikakahvia muiden Euroopan maiden tavoin, vaan he haluavat kahvinsa olen kunnolla tehtyä.

Suurin osa Suomen kahvista tuodaan Brasiliasta, Kolumbiasta ja Hondurasista. Hassua on, että vaikka Suomessa ei edes kahvia viljellä, pysyy se silti joka vuosi ensimmäisellä sijalla suurimpien kahvinjuojien listalla. Suomessa suurimpina kahvintuottajina ja paahtajina on Paulig ja Meira. Paulig on suomalainen perheyritys, kun taas Meira on osa Italialaista konsernia. Tunnetuin merkki Suomessa on Paulig Juhla Mokka, jonka osuus kahvin markkinoista on 50%. Suomalainen kahvi on jopa tunnettu kansainvälisesti ja sitä ostetaan muun muassa Venäjällä ja Baltianmaissa. Listan etupäässä komeilee myös muut Pohjoismaat; Norja, Ruotsi ja Tanska. Heidänkin kahvinjuonnin varmasti selittää osittain kylmä ja pimeä ilmasto. Heidän kahvikulttuurinsa muistuttaa Suomen kahvikulttuuria ja kahvi tehdään hartaudella, ilman pikakahveja. Norjassa kahvia juodaan noin 9 kiloa henkilöä kohden vuodessa, Ruotsissa ja Tanskassa taas 7 kiloa henkilöä kohden.

Muut kahvin kuluttaja maat

Muista Euroopan maista Italia komeilee listalla ensimmäisten joukossa. Italiassa kahvinjuonti on myös iso osa kulttuuria ja kahvi keitetään huolella. Monelle italialaiselle kahvinkeittäminen on päivän tärkeimpiä rutiineja ja heillä onkin siihen monta erilaista keitintä eri tilanteita kohden. Italian kahvi kulttuurin erona Pohjoismaihin on kuitenkin se, että usein kahvi juodaan ns. ”shottina”. Eli pieninä espresso kuppeina.

Muut kahvin kuluttaja maat

Espanja on toinen maa, jossa kahvia kulutetaan paljon. Espanjalaiset juovat kuitenkin kahvin aina kahvilassa ja harvemmalta löytyy kahvinkeitin kotoa. Espanjalaisen kahvin erona on se, että se on huomattavasti makeampaa kun Pohjoismaiden suodatinpussikahvi. Espanjassa nimittäin aamukahvin joukossa on suurempi osa maitoa kun itse kahvia. Kahvi on kuitenkin tärkeä osa aamun rutiineja ja aina ennen työpäivää mennään kahvi nauttimaan läheiseen kahvilaan rauhassa ajan kanssa. Aamuisin kahvia ei koskaan oteta mukaan vaan aamukahvilla istuskeluun varataan aikaa ja se on yleensä myös päivän ensimmäinen sosiaalinen hetki, jossa tavataan ystävät ennen töihin menoa. Keskellä päivää juotu kahvi on kuitenkin vahvempaa ja Italian tavoin kahvi juodaan pieninä espresso kuppeina. Espanjassa kahvi toimii pieninä nautinnon hetkinä päivän kiireiden keskellä. Tietenkin Espanjassakin kahvi on osa sosiaalista kulttuuria ja välillä ystäviä mennään tapaamaan kahvikupin ääressä, usein myös kuitenkin kahvikuppi korvataan oluella tai viinilasillisella. Muina isoina kahvinjuoja kansoina Euroopassa on Belgia, Ranska ja Puola. Kyseisissä maissa kahvinjuonti on myös osa kulttuuria. Näissä maissa kuitenkin suositaan muita maita enemmän pikakahvin käyttöä. Kahvi keitetään suurimmaksi osaksi keittimillä, mutta pikakahvia ei myöskään pidetä huonona vaihtoehtona.

liittyvä postaus