Mitä eroa on mochalla ja latella?

Miksi Reilun Kaupan kahvia kannattaa ostaa

Maitokahvi juomia on vaikka kuinka monia, joten ei ihmekään jos pää menee tavallisella tallaajalla hieman sekaisin näistä kaikista. Maitokahvien eroavaisuuksia onkin välillä hyvin vaikea muistaa ulkoa ja usein tuleekin tilattua vain sää sokkona se, mikä tulee ensimmäisenä mieleen. Maitokahvien erot, eivät kuitenkaan ole täysin yksiselitteisiä. Tämän takia erot saattavatkin helposti unohtua, jos ei ole koskaan ole kahvilassa töissä ollut. Monilla ammattilaisillakin on hieman omat käsityksensä siitä, että miten näitä kaikkia kahveja oikein valmistetaan. Tämä sekoittaakin tavallisten tallaajien päätä vieläkin enemmän ja joskus jopa kahvien erot ovatkin huomattavan minimaaliset, ettei niitä edes pysty kunnolla erottamaan. Tämän takia tässä artikkelissa kerrommekin eri maitokahvien ominaisuuksista ja eroavaisuuksista, jotta seuraavalla kahvilakäynnillä pystyy erottamaan esimerkiksi mochan ja laten toisistaan tai laten ja cappuccinon erot. Seuraavalla kahvilakäynnillä pystyykin tilaamaan juuri sellaisen kahvin kuin itse oikeasti haluaa.

Maitokahvien eroavaisuudet

Cappuccinon ominaisuutena on, että se on pienin maitokahvijuoma. Se valmistetaan noin desilitran kokoiseen kuppiin, johon laitetaan yksi espresso mukillinen ja loput kupin tilasta täytetään maidolla. Lopuksi juoman päälle laitetaan maitovaahtoa. Cappuccino on usein se maitokahvien klassikko ja ikuinen suosikki. Latte on taas cappuccinoon verrattuna huomattavasti suurempi juoma, jossa on paljon enemmän maitoa. Tämä juoma valmistetaan usein kolmen desilitran kokoisena ja siihen laitetaan vain kaksi espresso kupillista. Tässäkin juomassa loput tilasta täytetään maidolla. Latteen tulee myös maitovaahtoa päälle, mutta kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin cappuccinossa. Macchiato on taas kaikkein maitoisin kahvivaihtoehto. Tämä kahvi on oikeastaan enemmänkin maitoa, joka on maustettu espressolla. Tämä kahvi on laten kanssa samankokoinen eli kolmen desilitran juoma. Erona on kuitenkin se, että kahviin tulee laten sijasta vain yksi espresso mukillinen. Kahvi on siis myös kaikkein laimein kahvi, joka sopii loistavasti, ei niin kahvin ystäville. Tähän kahviin tulee myös kaikkein suurin maitovaahtokerros. Espresso macchiato on taas päinvastainen versio edellisestä. Tämä on suuri espresso mukillinen, johon on lisätty pieni määrä maitoa tuomaan hieman kauniimman värin. Päälle laitetaan pienenpieni kerros maitovaahtoa, mutta kuitenkin jopa huomattavasti pienempi kuin cappuccinoon.

Maitokahvien eroavaisuudet
Maitokahvien eroavaisuudet

Flat white on taas niin sanottu nuorison cappuccino. Tämä on cappuccinosta maitoisempi ja makeampi versio, johon on sekoitettu mukaan kaakaojauhetta peittämään hieman kahvin makua. Tämä kahvi on kehitetty Australiassa toimimaan niin sanottuna nuorena cappuccinona. Cappuccinoa nimittäin pidetään Australiassa mummojen juomana, joten flat white on korvaamassa tätä mainetta. Kahvi on myös normaalia cappuccinoa suurempi, mutta sisältää silti lattea vähemmän maitoa. Toinen enemmän makean ystäville luotu kahvi on mocha. Mocha on valmistettu samalla tavalla kuin latte, mutta sekaan on laitettu kaakaojauhetta. Tässä kahvissa kaakaojauheen määrä on suurempi kuin flat whitessa. Mocha on myös huomattavasti tunnetumpi kansainvälisesti kuin flat white, jota ei vielä Euroopassa joka kahvilasta saa. Muuten nämä kahvit ovat kuitenkin huomattavan samanlaisia toistensa kanssa.Tässä olikin perusmaitokahvien eroavaisuudet. Kuten huomaa niin tavalliselle tallaajalle nämä eroavaisuudet eivät loppujen lopuksi tee paljoa eroa. Nyt ainakin tietää seuraavalle kahvikäynnille sen, että mitä eroa kyseisten kahvien välillä on ja ei vahingossa tilaa sitä vahvinta, kun tarkoituksena on ollut tilata se kaikkein miedoin kahvi. Kunhan vain muistaa, että cappuccino on kaikkein vahvin ja macchiato se miedoin. Laten ja mochankin eron muistaa jatkossa siitä, että mocha sisältää kaakaojauhetta, joka tekee kahvista hieman maistuvampaa.

liittyvä postaus