Maat, joissa juodaan eniten kahvia

Maat, joissa juodaan eniten kahvia

Kahvi on juoma, jota keitetään, kun tulee vieraita. Juoma, jota keitetään tapahtumissa, koulun vanhempainilloissa, festareilla, Tupperware-kutsuilla, ristiäisissä, häissä ja syntymäpäivillä.

Kahvia viljellään ympäri maailman ja esimerkiksi Brasilia tuottaa vuosittain 23 miljoonaa kahvisäkillistä, joista jokaisessa on 60 kilon verran kahvia. Kahvin kulutus ja kahvikulttuuri kuitenkin vaihtelevat suuresti. Suomalainen huomaa ulkomailla ensimmäisenä, jos tarjolla ei olekaan sitä tuttua ja turvallista maitokahvia. Kerromme, missä maissa kahvia juodaan eniten.

Kahvimaat

Suomi on kahvinjuontimaista ylivoimaisesti ykkönen. Suomalainen nimittäin käyttää paahdettua kahvia vuoden aikana lähes 10 kiloa. Tämä tarkoittaa noin 12,2 kiloa raakakahvia. Määrä on enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kahvia juovat jopa 91% suomalaisista. Siksi kahvia voikin tarjota aina, sillä todennäköisesti kysyjän kohde ottaa kahvia mielellään. Suomalaisten makuhermoja kutkuttelee erityisesti vaaleapaahtoinen kahvi, sillä vain 28% myydystä kahvista on tummapaahtoista. Suomen kahvin kulutusmäärä on pysynyt samana vuosikymmenestä toiseen. Vuoden 2017 aikana kahvia myytiin Suomessa noin 43 000 tonnia. Suomen johtava kahvin myyjä on ehdottomasti Paulig ja suosituin kahvi Juhla Mokka. Muut suomalaisten suosimat kahvit ovat Kulta Katriina ja Presidentti. Toisena kahvin kulutuksessa on Norja. Siellä kahvia kuluu lähes yhtä paljon henkeä kohti kuin Suomessa, nimittäin 9,9 kiloa raakakahvia. Norjalaiset juovat keskimäärin kaksi kuppia päivässä ja musta kahvi on suosittua. Islanti kuuluu pohjoismaiden kärkikolmikkoon, mitä tulee kahvinjuontiin. Siellä raakakahvia kuluu vuosittain 9 kilon verran. Tyypillisesti islantilainen juo viitisen kuppia päivässä. Islantilaiseen kaupunkikulttuuriin eivät kuulu Starbucksin kaltaiset kahvijätit, vaan kahvia myyvät pienemmät ja itsenäiset kahvimyyjät. Seuraava maa on edelleen pohjoismainen, nimittäin Tanska. Tanskan vuosittainen raakakahvin kulutus on 8,7 kg henkeä kohden. Tanskassa kahvi on kallista, maan kahvin hinta onkin maailman kuudenneksi kalleinta. Ruotsalaisten kahvin kulutus on vuodessa 8,2 kiloa henkilöä kohden. Kahvia nautitaan Ruotsissa yhtä lailla kuin Suomessakin. Ruotsin kahvi on pohjoisessa yleensä vaaleapaahtoista ja etelässä taas tummaa. Tämä johtuu veden kovuuseroista. Vaaleapaahtoinen kahvi ei nimittäin anna anteeksi veden laatueroja, vaan veden täytyy olla vaalean paahdon kanssa aina täysin puhdasta ja pehmeää. Etelä-Ruotsin vesi on kovaa ja näinollen sen kanssa sopii parhaiten tumma paahto.

Pienten kahviannosten maita

Suomessa kahvi nautitaan perinteisesti isoista kupeista ja huoltoasemilla moni valitsee mukaanotettavaksi jättikahvin. Tämä eroaa suuresti monen muun maan kahvitavoista. Esimerkiksi Italiassa kahvi juodaan pienen pienistä kupeista ja siellä kahvin kulutus on vain 5,7 kiloa henkeä kohden. Italialaiset myös pitävät espressoista ja monelta italialaiselta löytyy kotoa pieni mokkakeitin, joka eroaa suuresti suomalaisten kahvinkeittimistä.

Pienten kahviannosten maita

Espanjalaisten vuosittainen kahvinkulutus on 4,5 kiloa. Kahvia ei juoda läheskään niin paljon kuin pohjoismaissa. Tämä saattaa johtua kahvin pienistä annoksista. Tyypillinen espanjalainen aloittaa aamunsa kahvilla, jonka sekaan on sekoitettu kuumaa maitoa. Tätä annosta kutsutaan nimellä café con leche. Espanjassa kahviin ei normaalisti sekoiteta Suomen tapaan kylmää maitoa. Monet Espanjaan matkustavat suomalaiset tulevatkin huomaamaan, ettei suomalaista isoa kahviannosta myydä, vaan suomalaiseen makuun kannattaa tilata americano. Tämä on mustaa kahvia, joka vastaa eniten suomalaista kahvia.

liittyvä postaus