Kissakahvilassa kissojen ystävä pääsee nauttimaan kahvinsa unelmaympäristössä

Kissakahvilassa kissojen ystävä pääsee nauttimaan kahvinsa unelmaympäristössä

Kissakahvilat ovat yleistyneet muutamassa vuodessa siten, että niitä löytyy jo useista kymmenistä maista. Ensimmäinen kissakahvila avattiin Taiwanissa vuonna 1998. Taiwanilainen kissakahvila sijaitsee pääkaupungissa Taipeissa ja on nimeltään Kissan kukkatarha. Kahvilasta tuli paikallisten keskuudessa saman tien todella suosittu. Sana kissakahvilasta kiiri Japaniin ja sinne suuntasi runsain määrin myös japanilaisia turisteja. Pian Japaniin avattiin oma kissakahvila ja nyt pelkästään Tokiossa on niitä jo 39 kappaletta.

Konsepti toimii siten, että asiakas maksaa sisäänpääsymaksun kahvilaan ja pääsee sitten katsomaan kissoja ja leikkimään niiden kanssa, samalla kun kahvittelee esimerkiksi ystävänsä kanssa. Kissakahviloita on monenlaisia ja osa keskittyy esimerkiksi löytökissoihin. Näistä kahviloista kissan voi usein halutessaan myös adoptoida. Toiset kahviloista hyväksyvät esimerkiksi vain tietyn värisiä tai rotuisia kissoja. Kissakahvilaa ei voi perustaa ihan kuka tahansa, vaan siihen tarvitaan erillinen lupa ja sopimus eläinten hyvinvointia ja hoitoa koskien.

Kissojen hyvinvointi etusijalla

Kissakahviloissa on usein erilliset säännöt, joiden avulla pyritään varmistamaan kissojen hyvinvointi. Joillekin kissoille melu tai ylenpalttinen huomio voi olla epämiellyttävää ja tämän takia kahviloissa tulee aina olla myös sellaisia paikkoja, joihin kissa pääsevät lepäämään ihmisten kosketuksilta. Lähtökohtaisesti kissakahviloihin pyritään toki valitsemaan sosiaalisia kissoja, jotka nauttivat huomiosta ja silityksistä.

Kahviloissa käy paljon myös sellaista asiakaskuntaa, joille kissat eivät ole ennestään tuttuja. Lisäksi kahvilat ovat ymmärrettävästi lapsiperheiden suosiossa. Tämän takia kissojen kohtelusta on kuitenkin tehty tarkat säännöt ja useimmissa kahviloissa esimerkiksi nukkuvan kissan silittäminen on kielletty. Monet kahvilat myös jakavat tietoa yleisemminkin kissojen hyvinvoinnista tai esimerkiksi kotia hakevista kissoista. Tietyn rotuisiin kissoihin erikoistuneista kahviloista löytyy toki valtavasti tietoa kyseisestä rodusta.

Monelle japanilaiselle kissakahvila on lemmikin korvike

Japanissa kissakahviloiden suosiota selittää se, että useissa japanilaisissa asunnoissa on lemmikkien pitäminen kielletty. Japanilaiset tekevät perinteisesti myös pitkiä työpäiviä, jolloin lemmikin pitäminen olisi hankalaa. Usein japanilaiset ovat kuitenkin todella eläinrakkaita ja arvostavat kissan tarjoamaan rauhoittavaa seuraa kiireisessä ja usein yksinäisessäkin elämässä. Tässä mielessä kissakahviloita voi ajatella myös valvotuissa tiloissa tapahtuvana lemmikkivuokrauksena ja muutkin lemmikkivuokrauspalvelut ovat Japanissa suosittuja.

Suomen kissakahviloissa asuvat löytökissat

Suomeen avattiin ensimmäinen kissakahvila vuonna 2014. Kissakahvila Purnauskis sijaitsee Tampereella ja sen omistaja Tiina ja Markus Aaltonen saivat idean kahvilan perustamisesta, kun kuulivat Lontoossa sijaitsevasta kissakahvilasta. Purnauskis-kahvilassa asustaa 5-10 kissaa, jotka on valittu paikallisesta eläinsuojeluyhdistyksestä ja toivomuksena on vähitellen löytää niille kodit asiakkaiden joukosta. Aaltoset kertovat olevansa henkeen ja vereen kissaihmisiä ja rakkaus kissoihin näkyy kahvilassa myös sisustuksessa. Vaikka kahvilan muut kissat ovat adoptoitavissa, siellä asuu myös omistajien Evo-kissa joka jää vahtimaan kahvilaa silloinkin kun kahvila on kiinni.

Suomessa kissakahviloita ei olisi edes muutama vuosi sitten voinut harkita, sillä viranomaisten säädösten mukaan eläimiä ei saanut tuoda ravintoloihin. Säädöksiä muutettiin pari vuotta sitten ja nyt eläimet sallitaan, kunhan ne eivät mene keittiöön. Kissakahvila on innostanut avaamaan muitakin eläinaiheisia kahviloita. Tampereelta löytyy myös Suomen ensimmäinen koirakahvila. Helsinkiin avattiin vuonna 2015 kissakahvila, joka on Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen perustama. Aluksi se toimi yksinkertaisesti nimellä Helsingin kissakahvila, mutta myöhemmin kahvila sai nimekseen Helkatti. Helkatissa korostetaan, että ihmiset ovat kissoilla kylässä ja sen mukaan käyttäydytään. Helkatissa asiakkailta peritään 5 euron pääsymaksu ja kahvila on tarkoitettu yli 7-vuotiaille.

Sekä Helkatissa että Purnauskisissa kahvilan pitämistä kuvaillaan elämäntavaksi ja intohimoksi, ei niinkään bisnekseksi. Molempien toiveena on lisätä tietoa kissojen pitämisestä ja löytyy kodittomille kissoille hyvät kodit.

liittyvä postaus