Kesähelteen pelastaja on jääkahvi

Kesähelteen pelastaja on jääkahvi

Hellepäivän varmin virkistäjä on jääkahvi, joka myös samalla taltuttaa kofeiinihampaan kolotuksen. Jääkahvi on kahvia, jota nautitaan kylmänä jäiden kera. Se valmistetaan samalla tavalla kuin tavallinen kahvi eli siihen kuuluu kahvijauhe sekä maito. Se poikkeaa normaalista kahvista niin, että kahvinkeittimen sijaan jääkahvi valmistetaan tehosekoitinta käyttäen. Kahvijauheen ja maidon lisäksi joukkoon lisätään isoja jääpaloja. Tehosekoittimessa jääpalat murskaantuvat muiden ainesosien kanssa ja näin syntyy jääkahvi. Jääkahvi tulisi nauttia heti valmistumisen jälkeen sillä silloin se on parhaimmillaan.

Milloin juoda jääkahvia?

Jääkahvi sopii kaikille. Hyvä asia mikä kannattaa tietää ennenkuin alkaa valmistamaan jääkahvia on se, että sitä ei tule valmistaa edellisenä iltana jääkaappiin jäähtymään. Jos jääkahvin valmistaa edellisenä iltana niin silloin kahvin aromit heikkenevät. Paras tapa valmistaa jääkahvi on kaataa kuuma kahvi suoraan kylmän maidon ja jäiden sekaan. Näin ollen se jäähtyy nopeasti. Jääkahvin voi myös halutessaan valmistaa cold brew -kahvista, eli kylmäuutetusta kahvista. Kylmäuutettu kahvi vaatii kuitenkin enemmän tekeytymisaikaa. Jääkahvi tarjoillaan nimensä mukaisesti jääkylmänä. Se tarjoillaan jäiden kanssa ja se voidaan myös tarjoilla termospullosta. Kannattaa käyttää pienten jääpalojen sijasta isoja jääpaloja, sillä pienet jääpalat sulavat nopeasti ja siitä johtuen jääkahvista tulee helposti vetinen. Jääkahvi sopii hyvin juomaksi esimerkiksi piknikille tai puutarhajuhliin ja silloin se kannattaa erityisesti tarjoilla termospullosta, koska termospullo pitää juoman pitkään viileänä.

Jääkahvista on olemassa erilaisia variaatioita joihin perehdymme seuraavaksi. Yksinkertainen jääkahvi valmistuu helposti. Siihen tarvitaan puoli kupillista omaa suosikkikahvia, 3 kupillista kylmää vettä, teelusikallinen sokeria ja jääkuutioita. Ensin valmistetaan kahvi ja siihen lisätään edellä mainittu määrä sokeria. Nämä sekoitetaan keskenään kunnes sokeri on täysin sekoittunut kahvin kanssa. Sen jälkeen lisätään kylmää vettä ja odotetaan muutama minuutti kunnes juoma on täysin jäähtynyt. Kun kahvi on jäähtynyt tarpeeksi niin sitten jääpalat laitetaan kuppiin tai lasiin ja kaadetaan valmis kahviseos jääpalojen päälle. Koristeeksi tähän sopii esimerkiksi kermavaahto.

Yhdistä jääkahviin erilaisia makuja

Yhdistä jääkahviin erilaisia makuja

Toinen hyvä ohje jääkahville on laittaa siihen lisäksi 1 teelusikallinen kanelia ja 1 pieni purkillinen kondensoitua maitoa. Kondensoitu maito on makeutettu maitotiiviste eli se on keittämällä tiivistetty maito johon on lisätty sokeria. Maku on karamellimainen ja väri on kauniin kermainen. Jääkahvi kanelilla maustettuna valmistuu niin, että kaneli sekoitetaan jauhettuun kahviin ja sitten kahvi keitetään. Kondensoitu maito kaadetaan kulhoon ja kuuma kahvi sekoitetaan joukkoon. Täytyy olla tarkka kondensoidun maidon kanssa sillä maito on erittäin makeaa. Jos ei halua jääkahvista liian makeaa niin silloin kondensoitua maitoa tulee laittaa vähemmän joukkoon kuin suositellaan. Valmis kahviseos kaadetaan lopuksi jääpaloilla täytettyihin laseihin.

Jääkahvi kookoksella on erittäin suosittu ohje. Siihen tarvitaan 1 kupillinen kookosmaitoa, kaksi ruokalusikallista kahvia, yksi kupillinen kondensoitua maitoa sekä isoja jääpaloja. Kahvi valmistetaan ja siihen sekoitetaan joukkoon kookosmaitoa. Sen lisäksi siihen sekoitetaan vielä kondensoitua maitoa ja sitten sekoitetaan kunnes seos on sekoittunut tasaiseksi. Kahvijuoma kaadetaan lopuksi isoilla jääpaloilla täytettyyn lasiin ja sitten nautitaan.

Herkullinen ja trendikäs jääkahvijuoma on myös pähkinävoin makuinen mokka. Siihen tarvitaan puoli kupillista suklaan makuista soijamaitoa, yksi lusikallinen kahvia, yksi kupillinen suklaajogurttia, yksi kolmasosa kupillista suklaajauhetta tai kaakaota, kaksi ruokalusikallista pähkinävoita, isoja jääpaloja sekä kanelia. Keitetyn kahvin sekaan lisätään suklaamaitoa ja se sekoitetaan. Sen jälkeen siihen lisätään suklaajogurtti, suklaajauhe, pähkinävoi ja jääpalat. Nämä sekoitetaan keskenään tehosekoittimessa kunnes seos on muuttunut paksuksi ja tasaiseksi massaksi. Pähkinävoin makuinen mokka tarjoillaan kahvikupeista ja koristeeksi sopii ripaus kanelia tai vaniljatanko.

Jääkahveista on tullut hittituotteita varsinkin kahviloissa. Parasta on kuitenkin se, että jääkahvien valmistus onnistuu kotona helposti käden käänteessä. Varsinkin kuumana kesäpäivänä kun mieli tekee jotain virkistävää juomaa, niin mikä parempaa kuin valmistaa jääkahvia itse, olla ja nauttia!

liittyvä postaus