Kaiken maailman erikoiskahvit

Kaiken maailman erikoiskahvit

Useimmat meistä ovat tyytyväisiä perinteisellä tippa keittimellä valmistettuun Juhla Mokkaan, ainakin päivittäisessä kahvittelussaan.Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettei sydän, tai tarkemmin mietittynä kieli, kaipaisi silloin tällöin merta kauemmas kalaan, ja mielenkiintoisten erikoiskahvien maailmaan.

Erikoiskahviksi luetaan varmaankin laajimmillaan kaikki kahvit joita ei ole kotioloissa ihan yksinkertaista valmistaa. Näistä monelle ovat varmasti tuttuja cappuccinot, lattet, espressot, ja mocha tyyppiset ratkaisut. Viimeiseltä parilta vuosikymmeneltä kaappien nurkista löytyy erinäköisiä espressokeittimiä ja maidonvaahdotus vekottimia. Viime vuosina talouksissa ovat yleistyneet Nespresso ja Tassimo kahvin valmistus koneet ja French Press painesuodattimet. Kahvin monimuotoisuus ei kuitenkaan lopu näihin, vaan uusia makuelämyksiä voi hakea kautta maailman. Nämä vaihtelevat kaupallisista, ja kausiluonteisista, kokeiluista kansallisiin tapoihin tarjoilla virvokkeita.

Kaupalliset makuyhdistelmät

Amerikassa ja Englannissa aikaa viettäneet tietävät, että varma merkki talven tulosta ei ole maassa makaava lumi, vaan Starbucks kahvila ketjun kiitospäivän kieppeillä liikkeisiin tuoma Pumpkin Spice Latte. Tämä maitoinen kahvijuoma, on terästetty perinteisesti kurpitsapiirakan valmistuksessa käytetyllä mauste yhdisteellä. Starbucks on kausituotteiden mestari, ja jouluna kahvilasta saa mukaansa useita jouluisilla makuyhdistelmillä markkinoituja tuotteita. Uusia makuyhdistelmiä kaipaava kahvittelija voi pyytää juomansa piparmintun, piparkakun tai vaikkapa munatotin makuisena. Kesäisin Starbucks keskittyy jäähdytettyjen juomien myymiseen. Frappe juoma on kuin aikuisten pirtelö, jossa kahvi yhdistyy kermaan ja jäämurskaan. Frappeja saa myös ilman kahvia, marjoilla maustettuna. Hieman terveellisempi ratkaisu on jäiden kanssa tarjoiltava Iced Coffee. Perinteisempää kylmää kahvijuomaa voi kokeilla Vietnamissa ja maan ruokaa tarjoavissa ravintoloissa ympäri maailman. Vietnamilainen jääkahvi valmistetaan makeasta maitotiivisteestä ja tummapaahtoisesta kahvista, ja se muistuttaa maultaan enemmän jälkiruokaa kuin aamupala kahvia.

Erikoiset kahvi mausteet

Useissa Aasian maissa kahvi tarjoillaan Kopi Gu Yu tyylisesti voin kera. Kahvi tarjoillaan joko mustana, tai maitotiivisteen päälle uutettuna, ja sen kruunaa paksu voi neliö. Yllättäen voi sopii hyvin kahvin kanssa, ja se sekä makeuttaa että täydentää kahvin perusluonnetta. Voi on otettu käyttöön myös uudemmassa kaupallisessa kehityksessä joka tunnetaan nimellä Bulletproof coffee. Bulletproof kahvi on täsmätuote, jonka sanotaan auttavan painonpudotuksessa, ja lihasten kasvattamisessa. Kahvi valmistetaan Bulletproof kahvipavuista tavallista French Press keitintä käyttäen. Kahvin päälle kaadetaan muutama teelusikallinen brändin tuottamaa Brain Octane Oil -öljyä, ja muutama lusikallinen tavallista suolaamatonta voita. Tämä öljyn, kahvin, ja voin yhdistelmä blendataan lattemaiseksi vaaleaksi seokseksi, ja sen tarkoituksena on auttaa nälän kaukana pitämisessä, energian tasapainottamisessa, ja mielen kirkkaudessa. Jos voi ja öljy tuntuvat liian tavallisilta, miten olisi kahvi kananmunan kanssa tarjottuna. Tapaa on harjoitettu ympäri maailman, ja esimerkiksi ruotsissa muna sekoitetaan veteen ja kahvin muruihin. Seos keitettiin muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen se siivilöidään ja sekoitetaan kylmään veteen, luoden kofeiini pitoisen ja proteiini rikkaan kirkko juoman. Vietnamilainen Cà Phê Trứng taas yhdistää maitotiivistettä ja keltuaisia kahvin kanssa makeaksi juomaksi.

Erikoiset kahvipavut

Jos tavalliset kahvipavut ovat alkaneet tympimään, miten olisi erinäköisten eläimien suoliston kautta suodatettu luksus kahvi? Kallis Kopai Luwak kahvin jokainen papu on Aasialaisen palmu sivettikissan syömä ja ulostama. Kahvin maine johtuu siitä, että kissaeläin kerää ja syö vain parhaimmat kahvipavut, ja näin ollen puhdistetuista pavuista valmistettu kahvi on maultaan tavallista hedelmällisempi.

Thaimaassa valmistetaan myös elefantin syömää ja ulostamaa kahvia. Tämän sanotaan olevan vähemmän kitkerää kuin kissa kahvin, johtuen norsujen kasvisruokavaliosta. Kummallakin eläinten jätteistä kerätyillä kahvilla on eläinten oikeuksiin liittyviä ongelmia, joten niitä ostavan kannattaa ottaa selvää käytännöistä etukäteen.

liittyvä postaus