Kahvin vaikutus mieleen ja kehoon

Kahvin vaikutus mieleen ja kehoon

Kahvi on Suomalaisille hyvin tärkeä asia, ja maassamme sen kulutus on Euroopan huippuluokkaa. Kitkerä juoma kuuluu erottamattomana osana kansamme kulttuuriin ja jokapäiväiseen elämään. Tämä näkyy niin yksityisessä käyttäytymisessä, kuin sosiaalisissa tilanteissakin.

Moni meistä ei pääse keittiötä pidemmälle aamulla ilman sitä ensimmäistä kahvikupillista. Töissä suurin osa tärkeistä keskusteluista käy kahvikupposen ääressä, ja kotona vieraileville tutuille laitetaan pannu porisemaan ennen kuulumisten vaihtamista. Kylään kaveria kutsuttaessa puhe kielessä usein tokaistaa että ‘tuut sitten käymään kahvilla ensi viikolla’. Kahvittelu siis vaikuttaa oikein viattomalta, mutta kuinka moni sen kuluttaja tietää mitkä kofeiinin vaikutukset kehoon oikeasti ovat?

Kofeiinin myönteiset vaikutukset aikuisille

Kahvin lisäksi kofeiinia löytyy monista muista kaupallisesti valmistetuista juomista. Energiajuomiin sitä laitetaan tarkoituksella juojan virkeyttä kohottamaan, mutta myös useat kolajuomat, teet, energiapatukat, suklaa, ja jopa osa särkylääkkeistä sisältävät kofeiinia. Kofeiiinin vaikutus perustuu sen keskushermostoa kohottavaan vaikutukseen, ja sen suosio nopeuteen jolla se imeytyy verenkiertoon. Kahvikupillisen juotuaan voit huomata fyysiset vaikutukset jo puolen tunnin kuluttua, tosin usea kahvinjuoja tietää psykologisten vaikutusten alkavan jo ensimmäisestä siemauksesta. Kofeiinin vaikutus ei ole kovinkaan pitkäaikainen, ja sen määrä verenkierrossa puolittuu noin 3-6 tunnin kuluessa. Kofeiinin piristäviin vaikutuksiin tarvitaan henkilön toleranssista riippuen noin yksi tai kaksi kupillista normaali vahvuista kahvia. Keho kuitenkin kasvattaa toleranssia kofeiinia kohtaan suhteellisen helposti, joten jos juot paljon kahvia päivittäin, saatat tarvita suuremman määrän, tai vahvempaa kahvia huomataksesi vaikutukset. Piristävänä aineena kofeiinilla on useita hyötyjä, ja kohtuu käytössä ei massiivisia haittoja. Sen on todettu parantavan väsähtäneiden ihmisten tarkkuutta, ja vaikuttavan positiivisesti esimerkiksi ajotarkkuuteen. Urheilijoilla ennen kilpailua nautitun kofeiini annoksen on todettu parantavan lyhytkestoista suoritusta jopa kolmella prosentilla. Kofeiini ei ole tällä hetkellä kiellettyjen aineiden listalla.

Kofeiinin kielteiset vaikutukset

Aikuisten kohtuukäytössä kofeiinin haittavaikutukset eivät ole läheskään yhtä kovalla tasolla, kuin esimerkiksi muiden yleisesti hyväksyttyjen päihteiden, nikotiinin ja alkoholin. Yleisimmät kofeiinin haittavaikutukset ovat unen laadun ja määrän väheneminen. Myöhään illalla nautittu piristysaine vaikeuttaa unen saantia, ja usein herättää myös keskellä yötä. Kofeiinin on myös todettu korottavan verenpainetta, joten sen käytön vähentämistä suositellaan yleisesti niille henkilöille joilla on jo valmiiksi korkea verenpaine. Osalle liiallinen kahvinjuonti aiheuttaa myös närästystä ja vatsavaivoja, jos siis näitä oireita esiintyy päivittäisessä elämässä, kannattaa varmaan miettiä kahvin juonnin vähentämistä, ja kokeilla auttaisiko se niiden kanssa. Vakavien haittavaikutusten ilmenemiseksi henkilön tulee joko juoda lähestulkoon kymmenen kuppia kahvia päivässä, tai käyttää muita kofeiinia sisällään pitäviä tuotteita kahvinjuonnin ohella. Nämä tilanteet saattavat johtaa kofeiini riippuvuuteen, tai jopa myrkytykseen. Kofeiini riippuvuus johtuu usein päivittäisestä kahvittelusta, ja sen oireet tulevat esille kahvin käytön loppuessa. Vieroitus oireet vaihtelevat päänsärystä vetämättömyyteen, alakuloon, ja jatkuvaan väsymykseen. Vieroitus oireet kestävät yleensä useita vuorokausia, ja ne ovat voimakkaimmillaan päivä tai kaksi kahvinjuonnin lopettamisen jälkeen. Huomattavaa on että vieroitusoireet hyökkäävät päälle jos kofeiinin käytön lopettaa ykskaks yllättäen. Jos siis harkitset kofeiinin jättämistä, parempi idea saattaisi olla sen asteittainen vähentäminen, ja näin vieroitusoireiden välttäminen. Kofeiini myrkytys tapahtuu henkilön saadessa liikaa ainetta elimistöönsä, usein energiajuomien juonnin seurauksena. Sen oireina nähdään levottomuutta, pahoinvointia, sydämentykytystä, tärinää, ja yleistä hermostuneisuutta. Aikuisella myrkytys rajana katsotaan olevan noin 400 mg-600 mg kofeiinia. Vakava kofeiini myrkytys voi johtaa myös kouristuksiin ja kuolemaan, mutta päätyäkseen tähän pisteeseen aikuinen on yleensä ottanut vahvoja, netistä ostettuja kofeiini valmisteita.

liittyvä postaus