Kahvin maku on monen asian summa

Kahvin maku on monen asian summa

Kahvissa on tutkimusten mukaan enemmän makuun vaikuttavia osia kuin viinissä. Parhaat kasvuolosuhteet kahville ovat varjoisalla vuorenrinteellä, jolloin kahvin mausta muodostuu mehukas ja hienostunut. Makuun voidaan vaikuttaa kuitenkin paljon vielä keräämisen jälkeenkin. Kahvin lopulliseen makuun vaikuttavat eniten nämä viisi asiaa: paahtoaste, jauhatuskarkeus, uuttoaika, veden lämpötila sekä kahvin oikeaoppinen säilytys. Mikäli jokin näistä kohdista ei toimi, kahvin maku ja laatu kärsivät.

Paahtoaste määrittää kahvin pehmeyden

Ennen kahvin uuttamista pavut paahdetaan. Paahtoaika vaikuttaa merkittävästi kahvin makuun ja vaaleapaahtoinen kahvi on hapokkaampaa ja hedelmäisempää kuin tummapaahto. Toisin kuin siis yleensä ajatellaan, tummaksi paahdetun kahvin maku on pehmeämpi kuin vaalean. Liian tummaksi paahtaminen pilaa minkä tahansa kahvin ja peittää kahvin luonnollisen aromin.

Oikea jauhamiskarkeus vapautta oikean määrän aromeita

Kun kahvipavut on paahdettu, on jauhamisen vuoro. Jauhamisessa on erityisen tärkeää se, kuinka karkea jauhatus on. Liian karkeaksi jauhetun kahvin läpi vesi valuu niin nopeasti, etteivät kahvin aromit ehdit tarttua veteen. Tällöin kahvi jää liian laihaksi ja sen maku on terävä. Liian hienoksi jauhettu kahvi puolestaan antaa juomalle palaneen, kitkerän ja liian voimakkaan maun. Tämä johtuu siitä, että vesi valuu tällöin kahvin läpi liian hitaasti ja ehtii polttaa kahvia.

Kahvin uuttaminen on tarkkaa puuhaa

Kahvin uuttamisajalla on paljonkin vaikutusta siihen, miltä kahvi maistuu. Kahvin uuttaminen vapauttaa kahvin hapokkuuden tai hedelmäisyyden ja tämän jälkeen juomaan tulee suklaisia ja pähkinäisiä makuja. Mikäli uuttaminen tapahtuu liian nopeasti, jää kahvista puuttumaan makeus. Liian pitkäkestoinen uuttaminen tekee kahvista kitkerän makuista. Esimerkiksi espresson kohdalla paras uuttoaika on 20-30 sekuntia ja tämän jälkeen kahvi alkaa muuttua kitkeräksi.

Harva tietääkään, kuinka suuri merkitys veden lämpötilalla on kahvin makuun. Se on kuitenkin juuri se kohta, johon tavallisen kuluttaja on helpointa vaikuttaa. Kahvin optimaalinen lämpötila on 92-96 astetta. Mikäli vesi on tätä viileämpää, kahvin aromit eivät irtoa tarpeeksi tehokkaasti. Liian kuuma vesi puolestaan tekee kahvista kitkerää. Valmiin kahvin ihannelämpötila on 85 astetta.

Säilytä kahvi viileässä ja kuivassa

Kahvi sisältää runsaista määriä erilaisia aromeja ja kasvirasvaa. Tämän takia kahvin väärä säilytystapa saa juoma menettämään makunsa ja pilaa sen sisältämän rasvan. Kokonainen kahvipapu säilyy paremmin kuin jauhettu kahvi. Jos mahdollista, papuja kannattaa siis jauhaa vain tarpeen mukaan. Kahvi pitäisikin aina säilyttää kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa, jotta kahvin aromit säilyvät ja eikä sen sisältämä rasva pilaannu niin nopeasti. Erityisen tuhoisaa kahville on suora auringonvalo. Kahvi kannattaa jättää alkuperäiseen pakkaukseensa, mutta pakkauksen voi sulkea ilmatiiviiseen rasiaan.

Jopa kupilla on vaikutusta kahvin makuun

Kaiken edellä mainitun lisäksi kahvin makuun ja siitä saatavaan nautintoon vaikuttaa jopa kuppi, josta kahvi nautitaan. Kahvi nimittäin todellakin maistuu erilaiselta eri kupeista juotuna. Makuun vaikuttavat mm. kupin muoto, rakenne ja materiaali. Tästä on saatu lisätietoa Paulig Instituutin järjestämissä sokkotesteissä, vaikka tieteellistä pohjaa tutkimukselle ei olekaan. Testissä huomattiin, että monien mielestä kahvi näyttää herkullisemmalta vaaleassa kupissa, jossa sen väri erottuu. Toisaalta lasiset kupit eivät miellyttäneet testaajia.

Kahvikupin leveä suuaukko tarjoaa mahdollisuuden haistaa juoman kaikki aromit. Toisaalta laakeammassa kupissa kahvi pääsee jäähtymään nopeammin kuin kapeammassa kupissa. Monet testiryhmän henkilöistä suosivat materiaaliltaan ohuempaa kuppia.

Pyöreäpohjainen kuppi auttaa varsinkin erikoiskahvien kohdalla kahvin makua tulemaan tasapainoisesti esille. Kun kupin sisäpohja on pyöreä, esimerkiksi espresso valuu kuppiin J-kirjaimen muodossa ja sekoittuu kunnolla, eikä kasaannut pohjalle. Tämän tyyppiset kupit ovat erityisen suosittuja Keski-Euroopan suurissa kahvimaissa.

liittyvä postaus