Kahvia kupin ulkopuolella

Kahvia kupin ulkopuolella

Suomi on kasvin ystävien kotimaa, ja monen päivää tahdittaa kahvikupillinen yksin tai ystävien kanssa. Kahvin hyödyt eivät kuitenkaan lopu sitä juomalla saavutettuun piristävään vaikutukseen, vaan tuoksuvista puruista saa iloa myös kotiin ja puutarhaan. Kahvista voi joko valmistaa jokainen omat DIY tuotteensa, tai hakeutua kaupallisen tarjonnan pariin

Kahvinpurujen monet käyttömahdollisuudet

Useassa kodissa kahvinpurut päätyvät suoraan kompostiin, missä ne toki ovat kasveille hyväksi. Idearikas nikkari voi laittaa ainakin osan näistä hyötykäyttöön suhteellisen helposti. Kompostista saa helposti omalle kasvimaalle lannoitetta, ja siihen sekoitetut kahvin purut takaavat maalle hyvän mineraalitasapainon, sillä ne sisältävät korkean määrän typpeä, kaliumia, potassiumia, ja rautaa. Kahvi myös houkuttelee puoleensa maa matoja, ja tätä kautta auttaa kukkapenkkiä pysymään kuohkeana. Kahvi saattaa myös kartoittaa erilaisia tuholaisia,mikä puolestaan auttaa puutarhan pysymistä hyvässä kuosissa. Moni on varmaan huomannut kauneustuotteita myyvissä putiikeissa esillä olevat kahvipavut. Nämä eivät ole pöydällä pelkästään koristeina, vaan niiden tarkoitus on toimia eri tuoksujen välissä nenän neutralisoijana. Sama logiikka toimii myös kahvipapujen tai purujen laittamiseen voimakashajuisiin tiloihin. Jääkaappiin laitettu kahvinpuru kulho takaa tuoreen tuoksuisen jääkaapin, ja kahvin pavuilla täytetty sukkahousu toimii hyvin suljetuissa tiloissa, tai vaikkapa kuntosali laukussa. Karkeilla kahvinpuruilla saa myös helposti hinkattua pinttyneitä tahroja pois tiskialtaasta, ja vaikkapa kattiloista. Kahvinpurut sopivat myös neutralisoivaksi käsienpesu aineeksi valkosipulin tai kalan käsittelyn jälkeen. Hienostuneemman tuotteen saa tehtyä kotona sekoittamalla niitä kookosöljyyn, ja käyttämällä kaupallisten kuorinta-aineiden sijasta. Purujen sisältämät antioksidantit, mineraalit, ja kofeiini auttavat uudistamaan kasvojen ja vartalon ihoa hellävaraisesti. Karkea kuorinta voide saattaa myös auttaa selluliitin vähentämisessä. Kasvojen ja vartalon lisäksi kahvinpuru sekoituksilla voi kuoria huulia huulipunan paikallaan pysymisen edistämiseksi, ja päänahkaa hiustenkasvun auttamiseksi. Päänahan kuorinta-aineeseen lisätehoa antaa muutama ruokalusikallinen sokeria, ja sitä voi käyttää ennen shampoota hiustenpesun yhteydessä. Tummahiuksisille suositellaan myös kylmää vaniljauutteella vahvistettua kahvi pesua hoitoaineen jälkeen, tämä tekee hiuksista ihanan kiiltävät ja helposti käsiteltävät. Kahvinaamio saattaa auttaa myös silmänaluspusseja vastaan taistelussa. Kahvista kotikonstein valmistettu seerumi valmistuu helposti ja halvasti, eikä se sisällä ihoa rasittavia lisäaineita. Yksinkertaisesti anna kahvinpurujen istua manteliöljyssä neljän vuorokauden ajan, suodata purut pois, ja lisää muutama tippa vaniljauutetta huumaavan tuoksun luomiseksi. Öljyä on helppo taputella iholle illalla ennen nukkumaan menoa, ja lisätehoa siihen saa säilyttämällä sitä jääkaapissa.

Valmiit kahvituotteet

Kahvia on käytetty hyväksi myös useissa kaupan kauneus tuotteissa. Kalliimmasta päästä tuotteita Le Labo luksus tuoksu talon ruskeassa paperipussissa myytävä vartalonkuorinta rouhe on täysin luonnollinen tuote, ja sen sisältämälle kahville lisätehoa antavat muun muassa auringonkukansiemenet. Amerikkalainen Frank Body on suurimmilta osin kahvi peräisiin tuotteisiin erikoistuva kauneusalan yritys, jonka tuotevalikoimista löytyy vartalon ja kasvojen kuorinta voiteita, kosteusvoiteita, kauneus naamioita, ja meikkituotteita. Pelkän kofeiinin vaikutuksia kaipaava voi suunnata kultti merkki The Ordinaryn hyllyille, ja etsiä käsiinsä 5% kofeiini uutetta, jonka sanotaan tekevän ihmeitä käyttäjänsä silmänalus pusseille. Suomestakin monesta kaupungista löytyvän Body Shop ketjun hyllyiltä löytyy kuluttaja ystävälliseen hintaan useita kahvi pohjaisia tuotteita. Miehille on tarjolla guaranan ja kahvin heleyttäviin vaikutuksiin perustuva tuotesarja, ja kaupan Spa of the World sarjan Etiopialainen vihreän kahvi vartalovoiteen vaikutusta voi lisätä saman sarjan tuoksukynttilällä. Tuoksuja löytyy myös parfyymien maailmasta, ja esimerkiksi Tom Fordin Cafe Rose unisex tuoksussa yhdistyvät kahvin, yrttien, ja useiden ruusulajikkeiden huumaavat tuoksut. Jämäkämpää kahvin hajua hakeva löytää haluamansa The Library of Fragrance:n Fresh Brewed Coffee tuoksu öljystä.

liittyvä postaus