Erikoisella tavalla marinoituneet kahvipavut ihastuttavat kahvinkuluttajia

Erikoisella tavalla marinoituneet kahvipavut ihastuttavat kahvinkuluttajia

Maailman kalleimmat kahvilaadut syntyvät, kun kahvimarjat kiertävät sopivan eläimen ruoansulatuskanavan kautta. Tällä hetkellä luksuskahvia tuottavat sivettikissa eli musanki ja Thaimaan elefantit.

Kopi Luwak on ihastuttanut kahvielitistejä jo siirtomaa-ajalta asti

Sivettieläimen papanoista poimituista kahvipavuista valmistettu kahvi eli Kopi Luwak on ollut pitkään maailman kalleinta kahvia, jonka kilohinta voi olla jopa tuhat euroa. Suunnilleen kissan kokoinen sivettieläin elää Kaakkois-Aasiassa ja Kiinassa. Kahvin syntymäpaikka on Indonesia ja nimensä se on saanut indonesiankielisestä kahvia tarkoittavasti sanasta kopi ja sivettikissaa tarkotitavasta sanasta luwak.

Kopi Luwakin tuotanto alkoi jo 1900-luvun alkupuolella kun Indonesian saaret olivat Hollannin siirtomaita. Paikalliset olivat huomanneet, että musangit nauttivat ateriakseen mangojen ja banaanien lisäksi myös kahvimarjoja, jotka poistuivat eläimen elimistöstä ulosteiden mukana. Pian huomattiin myös, että kunnollisen puhdistuksen, pesemisen ja tuotantoprosessin jälkeen näistä pavuista sai erinomaista, maultaan pehmeää kahvia. Myös hollantilaiset ihastuivat uuteen kahvilaatuun ja veivät sitä mukanaan Eurooppaan. Kahvin hinta oli tuolloin jo erittäin korkea sen rajatusta saatavuudesta johtuen.

Sivettikissat ovat luonteeltaan herkuttelijoita ja valikoivat tarkasti syötäväkseen vain parhaat kahvipavut. Luonnollisen käymisen myötä kahvista poistuu kitkeryys ja aromi korostuu. Lisäksi siihen liittyy uusia mullan, viidakon, pähkinöiden ja suklaan makuja. Kahvin koostumus on paksu ja siitä jää miellyttävä jälkimaku. Kopi Luwak jakaa ihmisten mielipiteitä. Osan mielestä sen maku on pehmeä ja hienostunut, toiset eivät huomaa eroa tavalliseen kahviin.

Kopi Luwakia tuotetaan pääasiassa Indonesian saarilla sekä Filippiineillä ja Vietnamissa. Kahvi valmistetaan melko samalla tavoin kuin muutkin kahvit eli pavut kerätään sivettikissan jäljiltä viidakosta, pestään kunnolla, kuivataan ja paahdetaan sopivassa lämpötilassa. Suurin osa pavuista viedään Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Uutena trendinä norsukahvi

Black Ivory kahvi on eliittikahvien keskuudessa uusi tulokas. Kyseessä on vielä Kopi Luwakiakin kalliimpi kahvilaatu ja valmistusmenetelmä on pitkälti sama. Thaimaalaisen herkun aromit tulevat siitä, kun kahvipavut kulkeutuvat elefantin suoliston läpi. Käytännössä kahvipavut siis syötetään elefanteille ja päivää myöhemmin ne kaivetaan jälleen esiin eläimen ulosteesta. Ne käyvät läpi huolellisen puhdistusprosessin ja tämän jälkeen pavut jauhetaan kahviksi.

Black Ivory Coffeen idea on lähtöisin kanadalaiselta Blake Dinkiniltä, joka on sijoittanut tuotteen kehittämiseen 300 000 dollaria. Dinkinin teoria on, että luonnollinen käymisprosessi elefantin suolistossa tuo kahviin aromeja, joita muissa kahveissa ei ole. Kiloon Black Ivory -kahvia tarvitaan 33 kiloa kahvin hedelmiä. Thaimaassa puhtaiden Arabica-lajikkeiden kahvihedelmien keräämisestä huolehtivat vuoristoseudun naiset. Tämän jälkeen kasvi syötetään norsuille.

Kahvia tuotetaan Thaimaan vuoristoseuduilla, Laosin ja Myanmarin lähistöllä. Kahvipapujen tuotantoon valitut elefantit elävät Golden Triangle Asian Elephant Foundation -suojelujärjestön alueella. Kun Dinkin alun perin esitteli järjestön työntekijöille idean elefanttikahvista, työntekijät olivat huolissaan siitä, miten tuotanto vaikuttaisi elefantteihin. He pelkäsivät, että kofeiini saisi norsut käyttäytymään levottomasti tai jäämään kofeiiniin koukkuun. Projektin pilottivaiheessa työntekijät ovat seuranneet tarkasti norsujen käytöstä, mutta eivät ole huomanneet sen muuttuneen. Ennen projektin aloittamista myös Dinkin oli tutkinut kanadalaisen eläinlääkärin kanssa sitä, miten kahvipapujen syönti vaikuttaa eläimiin. Eläinlääkäri otti kahvipapuja nauttineista eläintarhan norsuista verikokeita ja totesi, ettei eläinten elimistöön imeydy lainkaan kofeiinia pavuista.

Kupillisesta Black Ivory -kahvia saa pulittaa noin 50 euroa. Kahvia on myynnissä valituissa hotelleissa Pohjois-Thaimaassa, Malediiveilla ja Abu Dhabissa. Korkeasta hinnastaan huolimatta kahvilla riittää kysyntää ja ensimmäinen tuotettu 70 kilon erä myytiin hetkessä loppuun. Seikkailunhaluiset kuluttajat janoavat jo lisää ja Dinkin aikookin seuraavaksi tuottaa kahvia kuusinkertaisen erän.

liittyvä postaus