Cappuccino – kahvilan suosittu juoma

Cappuccino - kahvilan suosittu juoma

Kahvilat ja kuppilat kuuluvat nykyään enenemässä määrin kaupunkien katukuviin. Kahviloita aukeaa ja sulkeutuu tasaiseen tahtiin. Ihmiset viettävät mielellään aikaa kodin ulkopuolella. Mikäpä sen mukavampaa kuin nauttia herkullisia kuumia juomia kahviloissa ja rupatella samalla ystävien kanssa. Tietysti kahvijuomasta voi nauttia yksinkin kirja seurana tai vaikka tehdä kirjoitustyötä samalla, kun kuuma kahvi tuoksuu tietokoneen vieressä. Monet kahvilat avaavat sään lämmettyä myös terasseja. Terassi, kaunis sää ja maukas kahvijuoma; siinä vasta mahtava paketti, puhdasta nautintoa.

Kahviloiden lisääntyminen Suomessa on tuonut suomalaisten tietoisuuteen monenlaiset ja hyvin erilaiset kahvijuomat. Suomalaiset eivät juo kahviloissa ja kuppiloissa enää pelkästään mustaa laihaa kahvia, vaan rinnalle on tullut monen monta kilpailijaa, italialaistyyppisiä kahvijuomia kuten cappuccino, cafe au lait tai latte. Cappuccino kuuluu ehdottomasti suomalaisten suosikkeihin ja sitä tilaa todella moni. Cappuccino on mukavaa vaihtelua tavalliselle mustalle kahville, se kutkuttaa makuhermoja aivan eri tavalla kuin tavallinen kahvi. Cappuccinosta nautitaan, eikä sitä juoda samaan tapaan kuin mustaa kahvia. Cappuccinon ei ole tarkoitus välttämättä piristää niin kuin aamukahvin on tarkoitus. Cappuccinolla on erilainen tehtävä kahviloissa kuin mustalla kahvilla.

Mikä sitten on cappuccino?

Cappuccino on tunnettu ainakin nimeltä, se osataan lausua kaikkialla maailmassa. Se yhdistetään Italiaan ja siellä sen alkuperä onkin. Cappuccino on suosittu juoma niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Se löytyy melkein kaikkien kahviloiden listalta nykypäivänä. Cappuccino tuo mukavaa vaihtelua arkeen.

Mikä sitten on cappuccino?
Mikä sitten on cappuccino?

Cappuccinon ulkonäön tuntevat monet, mutta sen valmistuksesta eivät välttämättä kaikki ole ihan perillä. Cappuccinoon tarvitaan espressokahvia, kuumaa maitoa ja maitovaahtoa. Cappuccinon valmistus on taitolaji, eikä se onnistu ihan jokaiselta. Cappuccinon valmistukseen tarvitaan kovia hermoja ja taitavaa kättä, jos siis haluaa taiteilla kupillisen kaunista kahvijuomaa. Perinteisesti cappuccinoon laitetaan kolmasosa espressokahvia, kolmasosa kuumaa maitoa ja viimeinen kolmasosa maitovaahtoa. Cappuccino-kupillisen rakentaminen aloitetaan tummasta ja kuumasta espressosta, se tulee siis pohjalle. Sen jälkeen kaadetaan kuuma höyryävä maito ja viimeksi maitovaahto. Maitovaahdon avulla juoman pintaa voi taitavakätinen yrittää tehdä erilaisia kuvioita. Kuvioiden aikaansaamiseksi maitovaahtoa sekoitetaan varovasti espressokahvin ja kuuman maidon kanssa. Tyypillisimpiä kuvioita ovat sydämet tai puunlehteä muistuttavat kuviot. Kuviointi vaatii harjoitusta, eikä yleensä onnistu ihan ensimmäisellä kerralla. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin tässäkin lajissa ja nautiskelijoita varmasti riittää. Tosin samalla voidaan todeta, että cappuccino ilman mitään hienoja kuviointejakin maistuu taivaalliselle ja ottajia varmasti riittää näinkin.

Cappuccinon tunnettavuus ja sen kova kysyntä on aiheuttanut sen, että sitä valmistetaan nykyään myös valmiina jauheena. Erilaisia cappuccinopusseja löytyy monien kauppojen hyllyiltä. Cappuccino-pusseihin on lisätty erilaisia makuaineita perinteisen cappuccinon lisäksi. Cappuccinopusseihin on lisätty esimerkiksi suklaajauhetta, pähkinäjauhetta tai minttua. Monet kuluttajat käyttävätkin näitä valmistuotteita, koska niiden käyttö on niin helppoa. Jauheeseen tarvitsee lisätä vain kuumaa kiehuvaa vettä, sekoittaa hyvin ja sitten vaan nauttia kahvijuomasta. Tätä tapaa nauttia ei tietenkään voi verrata siihen alkuperäiseen ja aitoon cappuccinoon. Valmispussista ei tule maitovaahtoa ja kahvikin on aivan eri makuista. Kaikille valmispussit eivät sovi, valmispussit eivät kutkuta makuhermoja samalla tapaa kuin aito cappuccino. Kiireen keskellä valmispussit ovat käteviä, jos haluaa vaihtelua mustaan kahviin ja jos ei ole kovin nirso maun suhteen. Jokainen päättäköön itse mikä makuelämys parhaiten sopii itselle.

Yhteenveto

Aito italialainen cappuccino on todella maukas nautinto. Se avaa aivan uuden ikkunan kahvin makumaailmaan. Se on kuin hyvä leivos, olematta kuitenkaan leivos. Maukasta cappuccinoa kannattaa metsästää eri kahviloista tai harjoitella itse sen tekemistä kotona. Maku ei varmasti tuota pettymystä, kun se on oikein tehty.

liittyvä postaus